Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är en strukturerad process för att säkerställa att brandrisker identifieras, hanteras och kontrolleras på ett effektivt sätt i en organisation. För att underlätta och förbättra denna process har vi nu utvecklat vårt digitala verktyg SEBRA. Vill du veta mer hur SEBRA kan hjälpa dig?

Centraliserad dokumentering
Automatiserade påminnelser
Interaktiva skyddsronder
Efterlevnad av lagkrav
Anpassningsbara checklistor
Rapportering i realtid
Helt molnbaserat
Smidigt och användarvänligt

Vi vill hjälpa dig spara tid

Hur funkar det?

BOKA DEMO

Boka en kostnadsfri demo för att få en personlig genomgång av SEBRA och se hur systemet kan anpassas till din verksamhets behov.

Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på de mest frekvent ställda frågorna om systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Vi har samlat information som hjälper dig att implementera och underhålla ett effektivt brandskydd i din verksamhet.

Vad innebär SBA?

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är en metod för att förebygga och hantera brandrisker på ett strukturerat sätt. Det innebär att man systematiskt identifierar, bedömer och åtgärdar brandrisker för att skydda personer, egendom och verksamhet från brand. SBA omfattar allt från brandskyddsutbildning och riskanalyser till regelbundna kontroller och underhåll av brandskyddsutrustning.

Vad är SEBRA och hur kan det hjälpa mig med brandskydd?

SEBRA är en webbaserad plattform  för att underlätta systematiskt brandskyddsarbete. Genom SEBRA kan du enkelt dokumentera och följa upp brandskyddsåtgärder, göra riskbedömningar och skapa checklistor. SEBRA är användbart för mindre och medelstora verksamheter som behöver ett enkelt sätt att hantera sitt brandskyddsarbete.

Hur ofta bör jag uppdatera mitt SBA?

Brandskyddsplanen bör uppdateras regelbundet, minst en gång per år, eller oftare om det sker förändringar i verksamheten som kan påverka brandsäkerheten. Det är också viktigt att uppdatera planen efter en brandincident eller när ny brandskyddslagstiftning träder i kraft. SEBRA kan hjälpa till att hålla din plan aktuell genom att erbjuda verktyg för att enkelt justera och dokumentera förändringar.

Hur kan jag börja med SBA?

Vi kan hjälpa dig komma igång med SBA. Vi hjälper dig med din brandskyddsplan som beskriver vilka åtgärder som ska vidtas för att förebygga och hantera brandrisker. Det är också viktigt att säkerställa att alla i verksamheten är medvetna om brandskyddspolicy och utbildas i brandskydd. SEBRA kan vara ett bra verktyg att använda för att stödja och dokumentera ditt brandskyddsarbete.

Vilka är viktigast med SBA?

En brandskyddsplan bör inkludera följande delar: riskbedömning, brandskyddsstrategi, rutiner för evakuering, underhåll och inspektion av brandskyddsutrustning, utbildning och övningar, samt dokumentation av åtgärder och incidenter. Det är viktigt att planen är anpassad till verksamhetens specifika behov och risker. Kontakta oss för att lära dig mer om hur SEBRA kan hjälpa dig.

Vad är konsekvenserna av att inte ha ett SBA?

Att inte följa systematiskt brandskyddsarbete kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive ökad risk för bränder, skador på personer och egendom, och eventuella juridiska påföljder. Bristande brandskydd kan också påverka verksamhetens drift och rykte negativt. När kommuner och myndigheter gör en tillsyn är det viktigt att ha ett systematiskt brandskyddsarbete.